2011. május 8., vasárnap

Olasz finomsagok

Mit lehet csinalni egy esos vasarnapon?....5 perce el akartunk menni setalni, igaz nincs jo ido, de egesz nap bent voltunk a lakasban, ebed utan jatszottunk a legujabb Ipadunkra letoltott `Angry birds` jatekkal, szerintem mi sem nottunk meg fel teljesen, mert olyan jol szorakoztunk vele vagy egy orat. Szoval a setabol nem lett semmi, emrt hirtelen ugy elkezdett esni ahogy az Angliaban szokas...en mega zert 5 ev utan is meglepodok ezen, hogy hogyan???
Igy azt talaltam ki, hogy mivel tobben is kertetek jo recepteket igy most feldobok parat a blogra, sajna kepem meg nincs csak a tiramisuhoz, pedig  Daniele mindig noszogat, hogy ez nekem valo es csinaljam, rakjak fel kepeket is...es igaza van, mivel imadok fozni es rengeteg uj dolgot kiprobaltam a barataim reven igy elkezdem majd feltenni a legjobbakat amiket nem nehez elkesziteni:)

Most tesztas receptek jonnek amiket a Paromtol es persze csaladjatol lestem el, emrt pl az elmult heti Sziciliai latogatasunkkor minden nap ettunk tesztat. Persze nekem ez sok volt de egy hetig kibirom utana besokallok! Na meg fozesi hianyom volt igy osszedobtam nekik egy Maglyarakast amin csak amuldoztak, Daniele egyszeruen csak `brad cake`-nek hivja ...edes:)

Spagetti padlizsannal es paradicsom szosszal (2 fos adag)







Hozzavalok:
  • 1 kozepes padlizsan
  • 1 hagyma
  • 250ml paradicsomszosz, legjobb az ami nem darabos hanem suru
  • bazsalikom levelek
  • parmezan sajt (elhagyhato, enelkul is finom)
  • so, bors izles szerint
  • 1 ek cukor
Legelso feladat szeleteld fel kb 4mm-esre a padlizsant, ne legyen tul vekony mert az odaeg, de vastag se mert akkor nehez lesz. Sozd meg es tedd bele egy tesztaszurobe, ala pedig egy lapost tanyert, hogy levet engedhessen. Tedd felre minimum egy fel orara. Addig elkezdheted a salsa kesziteset.
Piritsd meg a hagymat oliva olajon (ha olasz baratja van az embernek eszebe sem jut mas olajat hasznalni) majd onts ra a paradizsomszoszt, johet hozza a so, bors, cukor es a vegen tedd bele a bazsalikom leveleket egyben. Hagyj a vegere parat. Kis langon fozd a szoszt, azert mert kb 20 perc utan elkezd meg jobban besurosodni a hagyma miatt is es ugy lesz nagyon finom:)

Most mar nekilathatsz a padlizsan kisutesenek. Bevallom ezt a reszt nem szeretem, emrt az amerikai konyha atka, hogy midnen padlizsan szagu lesz, de megeri. Meg nem koltozott be az uj szomszedunk aki 2 hetesre tervezte a felujitast de mar 2 honapja dolgoznak az ugyon es azt mondta meghov majd vacsira ha kesz kesz, Hat mi atgondoltuk ezt es inkabba zt kernenk, hogy a padlizsant mindig nala suthessuk majd :)
Tedd papirtorlore a szeleteket, majd a tetejere is es nyomkodd ki egy kicsit a levet. Ezutan mehetnek a forro olajba, de figyelj ra ne menj kozben el netezni ahogy en tettem, emrt nagyon hamar sulnek.
Kozben elkezdheted a tesztavizet is melegiteni es 2 fore belepakolni a spagettit.

Amint mindennel kesz vagy tedd a spagettit a tanyerba (otthoni mely tanyer, nem lapos), kanalazd ra a paradizsomszoszt es utana mehetnek a kisutott padlizsankarikak. Szor meg a tetejet parmezan sajttal, en meg friss bazsalikom darabokat is tepkedek a tetejere, mert imadom!
Igerem legkozelebb keszitek kepet is es utolag felrakom.

Spagetti cukkinivel

Ez a finomsag nagyon hasonlit a padlizsanosra, de mivel nincs rajta paradizsomszosz igy egeszen mas izt kolcsonoz az etelnek.
ugyanugy fel kell szeletelni a cukkinit, ha vekonykak (itt az angliaban kaphato cukkinikre gondolok) akkor abbol ketto kell. Tesztafozes, cukkini kisutese mehet egy idoben.
Tetejere parmezan sajt es mar kesz is! :)

Rakott padlizsan
Melenzane alla parmigiana

Ez az abszolut kedvencem. Amikor meg csak randizgattunk Danielevel ezzel vett le a labamrol. Nem 5 perces recept, de megeri!

Hozzavalok:
  • 2-3 nagyobb padlizsan
  • 350 ml paradicsomszosz
  • 1 hagyma
  • so, bors
  • 1 ek cukor
  • friss bazsalikom level
  • parmezan sajt
Amint lathatjatok a hozzavalok nagyonis ugyanazok.Szokasos padlizsan szeleteles kb 4mm-es karikakra, felretesszuk minimum fel orara. Salsa keszites ugyanugy: hagymat megpiritani, paradizsomszosz, fuszerek, de itt nem dobjuk a bazsalikomot a szoszba. Nagyon kis langon kell fozni.
Amikor minden kesz, padlizsan kisutve, szosz ready akkor kovetlkezik a retegezes. Egy jenai fele edenybe rakjatok egy sor padlizsant, utana paradizsomszosz, parmezan es ez igy megy amig el nem fogynak a hozzavalok. parmezan az utolso reteg, a tetejere tegyetek a friss bazsalikom leveleket. Ezutan hutobe kell tenni legalabb masfel orara, hogy lehuljon. Ha nekunk marad (ami nem surun fodrul elo) masnap kicsit megmelegitjuk, epphogy csak langyosra es ugy is nagyon finom, persze hidegen is lehet amsnap enni, ki hogy szereti.
Vendegvaro eloetelnek is szuper, nalunk mindenki ezt rendeli, aki mar kostolta egyszer! :) 

Tiramisu

Meg fogtok lepodni, de a Pasim  meg soha nem csinalt nekem Tiramisut! Nem is ertem....:)
Ez a recept egy Orsi-fele valtozat, ami egy vegeredmenye a sok kulonbozo recept kiprobalasanak.

Hozzavalok:
  • 250 gr mascarpone 
  • 2-3 dl kave
  • 1 csomag babapiskota
  • 300 ml tejszin
  • 3 tojas
  • 3 ek cukor
  • fekete kakaopor
Kezdjuk a tojassal, valasszuk kulon a sargajat a feherjetol. Sargajat osszekeverjuk a cukorral es ha mar sima hozzaadjuk a mascarponet. Verd fel a feherjet robotgeppel es ovatosan add a masszahoz.
 kavehoz en szoktam hozzatenni ezt-azt, mikor mi van otthon. Par napja amikor a kepen levo tiramisut keszitettem akkor mandula aromat adtam hozza, de volt mar, hogy baileyst :)
Martogasd bele a babapiskotat es fektesd egymas melle egy tal aljaba. En azert szoktam egymas melle es nem osszevissza, emrt amikor majd vagni kell igy egyben marad. Johet a krem ra utana kakaopor kis szitan atszurve. Megint babapiskota de itt mar ha nem akarod nem kell katonas sorrendbe tenni lehet elszorva is. Itt most nem jon kakaopor hanem a felvert tejszinhab, simisd ra ovatosan, ne keverd ossze a masik kremmel. Ettol a vekonyka tejszin retegtol nagyon finom lesz, de ha akarod elhagyhatod, emrt ez nincs az eredeti receptben benne, csak en kontarkodtam :)
a tetejere aztan johet megint a kakaopor de csak csinjaval. Villaval klassz formakat lehet belevarazsolni ami foleg egy nappal kesobb nagyon jol mutata a kakao miatt!
Hat akkor jojjon a kep:


...es egy kisebb valtozat, mert tul sokat csinaltam...


Jo fozocskezest!
xxx

1 megjegyzés:

  1. na, most este 11 óra és piszok éhes lettem. :) Jók nagyon a receptek! kérek még!!!!

    VálaszTörlés